Parfüm Konusunun Derinlerine İndik: Parfüm Seçimi

By 9 Şubat 2015Genel

Parfüm seçimi sizin için önemli mi? Parfüm kokusu nasıl elde edilir? Parfümlerin insan üzerindeki etkisi nedir?

Tom Tykwer’in yönettiği 2006 yapımı “Koku”, “Parfüm” filmini izleyenler anımsayacaktır ki, bazen sadece kokular bizi ve duygularımızı yönlendirecek güce sahiptir. Burnumuzla algıladığımız kokular, yemeklerdeki lezzetin, güzel doğa manzaralarındaki rahatlama hissinin, birçok araştırmaya göre kime âşık olacağımızın nedenidir. Çevremizi algılamamıza ve çevremize uyum sağlamamıza yardımcı olan görme, duyma, dokunma gibi duyulardan biri olan koku alma duyusu, devam eden yaşamla ruhumuz arasında bağ kurmanın bir aracıdır. Koku alma hissi hayattan keyif almamızı ve bazen de almamamızı sağlarken kokuların farklı insanlar üzerinde farklı etkileri olduğunu da biliyoruz.

Parfümler Neden Yapılıyor?

Parfümler, hayvansal, bitkisel ve hatta madensel olabilirler. Parfüm yapımında kullanılan kokulu bitkiler, yapraklarında ve diğer organlarında kokulu bileşenler ihtiva ederler. Bitkilerin taşıdığı kokulu bileşenlere eterik yağ denir. Oda sıcaklığında buharlaştıkları için uçucu yağ olarak da adlandırılan eterik yağlar yani diğer adıyla uçucu yağlar, güzel parfümlerin ham maddesidir. Güzel parfümlerin yapıldığı hoş kokulu bitkilere en çok Akdeniz ikliminde rastlanıyor. Akdeniz coğrafyasında yaşayan bizler için doğanın sunduğu mis kokulardan yararlanmak çok keyifli. Akdeniz’in güzel kokulu çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar yani parfüm ham maddesi hafif kokulu olduğunda rahatlama hissi, kuvvetli bir kokuya sahip olduğunda da tonik bir etki yaratıyor.

Parfümlerin Rengi Neden Sarıdır?

Parfümlerimiz genellikle sarımsı bir renktedir. Parfümlerin neden sarı renkte olduğunu merak ediyorsanız işte cevabı: eterik yağlar genellikle renksiz oluyorlar ve zamanla yani bekledikçe sarıya dönene bir renk alıyorlar.  Eklemek gerekir ki, karanfil ve tarçının yağı kırmızı, papatyanınki ise mavi oluyor. Eterik yağlar yani parfüme kokusunu veren bitki yağları güneşe maruz kaldıkça etkisini yitirmeye başlıyor. Bu nedenle parfüm şişeleri genellikle saydam cam yerine renkli şişeler oluyor.

Soru sorun

*

Menu