Benlerinizi Asla İhmal Etmeyin!
Vücudunda ben olmayan insan neredeyse yok gibidir. Bazı kimselerde tüm vücuda yayılmış irili ufaklı yüzlerce ben görülebilirken, bazı kimselerde çok daha az sayıda benle karşılaşabilmekteyiz. Hatta bazen kişiyi çok rahatsız eden bu benler birde bakarsınız ki bir başkasında güzelliğine güzellik katan adeta aksesuar gibi yerleşivermiştir, kimi zaman dudağa, kimi zaman burun kanadına sanki bir hızma misali. Peki, nedir benlerle ilgili bilimsel gerçekler birlikte gözden geçirelim.
Benler aslında vücudumuzda normalde de bulunan ve deriye rengini veren melanosit dediğimiz hücrelerin bir araya toplanarak oluşturdukları doku parçalarıdır ve aslında iyi huylu tümör dokularıdır. Doğuştan oluşabildikleri gibi sonradan hayatın belirli dönemlerinde oluşabilme özelliğine de sahiptirler. Benler çok farklı karakter ve şekilde karşımıza çıkabilirler, renkleri kırmızı, kahverengi, mavi veya siyah ve hatta bu renklerin karışımı şeklinde olabilir. Büyüklükleri ise birkaç milimetreden, neredeyse bütün bir sırtı kaplayacak büyüklüğe yani onlarca santimetreye değişebilir.
Benler tehlikelimidir?
Yukarda kısmen tarif ettiğimiz doğuştan mevcut olan üzeri genelde kıllı, kahverengi-siyah renkli, içerisinde homojen bir renk dağılımı olmayan, büyük benlere biz tıp dilinde konjenital dev kıllı nevüs (yani doğumsal kıllı ben) adını vermekteyiz. Halk arasında bu benlerin oluş mekanizmalarıyla ilgili mesela hamileyken ciğer kanı damlaması gibi çok değişik inanışlar mevcuttur, tabiî ki bunların hiçbirinin bilimsel bir gerçekliği bulunmaz. Burada bizim için önemli olan nokta bu benlerin mümkün olan en erken yaş veya dönemde, vücuttan uzaklaştırılması gerekliliğidir, çünkü biz bilmekteyiz ki bu benlerden hayatı tehdit edecek kadar kötü ve hızla yayılan, malin melanom adını verdiğimiz deri kanseri gelişme ihtimali oldukça yüksektir.
Bunun yanı sıra doğumda mevcut olmayıp sonradan ortaya çıkan benlerde zaman içerisinde malin melanom dediğimiz cilt kanserine dönme potansiyeline sahiptir.
Burada bir benin kansere dönme ihtimalinden söz ederken aşağıda sıraladığım bazı kriterlerin bizim için haberci belirtiler olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.
-Açık tenli, renkli gözlü kişilerde gelişen benler
-Mevcut bir benin renginde, boyutlarında,sınırlarında değişiklik olması, kanama yapması
-6mm den büyük sınırları düzensiz, kahverengi-siyah benler
-Kahverengi-siyah bir benin renginde açılma olması
-Sık sık travmaya maruz kalan benler
-Mavi – siyah renkli benler
-Ailede cilt kanseri (melanom) hikayesi olması
Bu bulgular veya belirtiler mevcut olan kişi mutlaka benlerini bir plastik cerrahi veya dermatoloji uzmanına muayene ettirmeli, gerekirse benleri takibe alınmalı hatta kesin çözüm olarak şüpheli görülen benler plastik cerrahi tarafından alınmalı ve risk sıfırlanmalıdır.
Ben aldırma kansere yol açarmı?
Bu inanışın hiçbir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Hatta tam tersine yukarıda da belirttiğim gibi, benlerin alınmaz ise kansere dönebilmekte ve hızla yayılarak kişinin hayatına mal olabilmektedir. Sırf bu yanlış inanış nedeniyle pek çok hastamız çok geç kalmakta mevcut benleri kansere döndükten hatta yayıldıktan sonra bize başvurmakta, söz konusu benler alındıktan sonra patoloji sonucu kanser geldiği içinde, sanki cerrahi müdahale nedeniyle kansere dönüşüm oldu gibi yorumlamaktadırlar. Size tavsiyem asla
bu söylentilere kulak asmayın ve mevcut benlerinizi mutlaka bir plastik cerrahi uzmanına gösterin.
Ben aldırma zormudur?
Ben aldırma gerçekten çok kolay bir işlem. Lezyonun büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, bir benin lokal anestezi altında alınma süresi bazen 5-10dk.yı geçmez ve siz bu işlem sırasında hiçbir ağrı veya acı duymazsınız.
Benler lazerle yakılabilirmi?
Benlerin cerrahi olarak alınması dışında lazer, yakma veya dondurma yöntemleri kullanılmaktadır ancak uygun olan benlerde bu yöntemler kullanılmalıdır. Benin mutlaka tahlile gönderilmesi gereken durumlarda ve/veya benin 2-3 mm den büyük ve derin olduğu durumlarda, iyileşme sürecinin hasta açısından çok daha konforlu geçmesi ve daha az iz kalması nedeniyle ben alımı nın mutlaka cerrahi olarak yapılmasını tavsiye ediyorum. Bunun dışında yüzeysel olan, tahlile gitmesi gerekmeyen, 2-3mm lik benlerde lazer yöntemini kullanıyorum.
Ben aldırmak sonrasında iz kalırmı?
Ben aldırmak sonrasında hiç kimsenin kolay kolay fark edemeyeceği, incecik bir çizgi halinde izler kalmaktadır. Ancak benin büyüklüğü ve lokalizasyonuda kalacak izin büyüklüğü üzerinde önemli rol oynar. Bu arada tabiî ki işlem sonrası iyileşme sürecinde güneşten korunmak, silikonlu iz pomadları kullanmak gibi önerilere uyulduğunda neredeyse hiç iz kalmaz diyebilmekteyiz. Aslına bakarsanız yukarıda bahsettiğimiz tehlikeli benlerde zaten iz konusu en son düşünülmelidir, zira ortada tıbbi bir gereklilik söz konusudur. Kaldıki iz konusunda tereddüt eden hastalarıma ben hep şunu söylerim “orda zaten büyük, renkli, deriden kabarık ve göze çarpan bir lezyon var iken, onun alınmasından sonra kalacak iz deri ile aynı renkte, kabarık olmayan ve neredeyse hiç fark edilmeyen bir karakterde olacaktır”. Dolayısı ile iz kalacakmı diye düşünmek gereksizdir. Tabiî ki işlemin, işin ehli bir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı tarafından yapılması oldukça önemlidir.
Estetik amaçlı olarak ben alınırmı?
Kansere dönme tehlikesi olmayan ancak sadece görünüm olarak problem oluşturan benlerde söz konusudur. Pek tabiî ki bu benlerde estetik amaçlı olarak lokal anestezi ile alınabilir. Ben aldırma işleminden sonra neredeyse hiç iz kalmaz. Ancak işlemin konunun uzmanı bir Plastik Cerrah tarafından gerçekleştirilmesi ve işlem sonrası önerilere uyulması şarttır.