Cilt lekeleri günümüzde kadın erkek pek çok birey için önemli bir sorun haline gelmiştir.Cilt lekelerinin pek çok türü mevcuttur ancak güneş lekeleri, doğum lekeler, sivilce lekeleri sıklıkla karşılaştığımız leke türleridir. Özellikle ozon tabakasındaki giderek büyüyen delik nedeniyle ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalma riski artmıştır. Güneş dolayısıyla da ultraviyole ışınları lekelerin oluşmasında yada koyulaşmasında en önemli etkenlerden bir tanesidir. Her türden leke tedavisinde hastalarımıza ısrarla vurguladığımız çok önemli noktalardan bir tanesi, güneş ışınlarından etkin korunmanın leke tedavisinin olmazsa olmazı olduğudur.

Peki güneş ışınlarından etkin korunma ne demektir ?
Güneş ışınlarının en tepede olduğu vakitler olan 11:00-16:00 arası mecbur kalmadıkça açıkta olmamaya özen göstermek, eğer açıkta olmak kaçınılmaz ise mutlaka bir şapka ve 3 saatte bir 50 faktörlü bir güneş koruyucuyu tekrarlayarak kullanmaya özen göstermektir.

Leke Tedavilerinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Leke tedavilerinde öncelikle lekenin türünü belirlemek tedavinin başarısında son derece önemlidir. Kliniğimizde genellikle güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, sivilce lekeleri, doğum lekeler, yanık lekeleri ve melasmaların tedavisine yönelik özel teknik ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemleri, kimyasal peeling uygulamaları, tedavileri, dermaroller tedavisi ve tedavisi olarak sıralayabiliriz.

Kimyasal peeling uygulamaları nelerdir ve nasıl uygulanmaktadır?
Çok farklı kimyasal peeling uygulamaları mevcuttur. Kliniğimizde %50-70 GA (glikolik asit), % 20 PA (pirüvik asit), %30 LA (laktik asit), %30 SA (salisilik asit) ve %20-30 TCA (trikarboksillik asit) peelingleri tek başına yada kombine peelngler şeklinde birlikte uygulanmaktadır. Kullanılan peeling ürünleri pigment üreten hücrelerin pigment sentezini baskılayarak, kollajen sentezini arttırırarak ve hücre yenilenmesini sağlayarak leke tedavisinde etkin olurlar. Hangi lekede hangi peeling türünün yada kombinasyonunun kullanılacağına Doç.Dr. Serkan Yıldırım tarafından karar verilir ve uygulama yine konunun uzmanı olan Doç.Dr. Serkan Yıldırım tarafından yapılır. Kullanılan ürüne göre peeling aralığı 7 ile 20 gün arasında değişir. Seans sayısı ise yine tedaviye ve cildin vereceği reaksiyona göre 2 ile 6 seans arasında değişmektedir. İşlem sırasında hafif bir yanma batma hissi oluşabilir, bu sebeple lokal soğutma uygulanır. İşlemden sonra normal günlük hayat devam edilir.

Leke tedavisinde hangi sistemini kullanmaktayız?

Kliniğimizde uygun hastalarda ve özellikle güneş lekeleri tedavisinde 755nm dalga boyuna sahip Alexandrite sistemi kullanılmaktadır. Genellikle 1 yada 2 seanslık uygulama yeterli olmaktadır. Bunun dışında fraksiyonel lazer uygulaması da yine kişinin cilt değerlendirilmesine göre, leke tedavisinde başarılı sonuçlar elde ettiğimiz uygulamalarımızdan biridir.

Leke tedavisinde kullanılan yöntemi nasıl bir işlemdir?

tedavisinde kendi kanınızdan 1 tüp ierisine 8-10 ml alınarak santrifüj edilir ve çok özel proteinler olan büyüme faktörleri (GF) ayrıştırılır. Bu büyüme faktörleri lekeli olan bölgeye verildiğinde bir onarım faaliyeti başlatırlar ve lekeye sebep olan hücreleri oradan uzaklaştırırken, hücre yenilenmesini hızlandrırlar. Leke için PRP tedavisi 1-3 seanslık uygulamalar şeklinde, ofis koşullarında yapılır ve kişinin normal günlük yaşantısını olumsuz etkilemez. PRP tedavisinin, kimyasal peeling ile birlikte kullanılması mümkündür ve bu birliktelik başarı şansını artırır.

Dermaroller uygulamasının leke tedavisindeki etkinliği nedir ve nasıl uygulanır?
Dermaroller yöntemi ile ciltte gözle görülemeyen mikro kanallar açılır ve cilde sürülen özel leke giderici serumların hızla deriye ve deri altına nüfuz etmesi sağlanır. Böylelikle serumun sadece deriye sürülmesiyle elde edilemeyen etki, çok daha hızlı ve etkin bir biçimde sağlanmış olur. Leke tedavisinin ötesinde dermaroller yöntemiyle etkin bir anti aging uygulaması da sağlanmış olur. İnce kırışıklıklar giderilir, cilt daha gergin ve canlı bir hale gelir. Dermaroller yöntemi 7-10 günlük aralıklarla yapılacak 6-8 seanslık bir tedavi protokolünden oluşur.

Kimyasal peeling, dermaroller, prp, uygulamaları bir arada kullanılabilir mi?
Tüm bu yöntemlerin bir arada kullanılması mümkündür. Hatta birlikte kullanım nedeniyle elde edilecek sonuç çok daha iyi olmaktadır. Bu sebeple özellikle inatçı lekelerin tedavisinde Doç.Dr. Serkan Yıldırım kombine tedavileri tercih etmektedir. Yine bu tedavinin bir parçası olarak bitkisel içerikli etkin bir leke ürünü olan Thiospot İntensive, planlanan tedaviden önce başlanır ve tedavi sonrasında mutlaka en az 3 ay kullanılması önerilir.