Ürogenital Plastik Cerrahi – Penis Kalınlaştırma ve Uzatma

 

Ürogenital Plastik Cerrahi uygulamaları içerisinde, en sık karşılaştığımız ve tedavisini üstlendiğimiz patoloji halk arasında “peygamber sünneti” olarak bilinen hipospadyas dır. Plastik Cerrahinin temel uygulama alanının flep cerrahisi olması ve hipodyas cerrahisinde tedavinin temelini flep cerrahisinin oluşturması nedeniyle, hipodyas onarımlarında Plastik Cerrahlar oldukça yüksek başarı oranları elde etmektedirler. Bunun yanı sıra hipospadyas cerrahisi görüntü ve fonksiyonun normalleştirildiği bir restorasyon cerrahisidir ki bu konu Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi bilim dalının temel uzmanlık alanıdır.

Hipospadyas dışında Plastik Cerrahi tarafından tedavi edilen diğer ürogenital problemler nelerdir 

-Enfeksiyon ve tümörlere bağlı genital doku kayıpları
-Vaginal ageneziler (kadın cinsel organının tam gelişmemesi)
-Erkek cinsel organındaki eğrilikler ve deformiteler
-Erkek cinsel organın kalınlaştırılması ve uzatılması ( penis kalınlaştırma ve uzatma )
-Cinsel organların başka dokulardan yeniden yapılması
-Cinsiyet değiştirme
-Erkek cinsel organının travmatik kopmalarında, ile yerine dikilmesi
-Epispadyas
-
-Genital
-Genital yerleşimli siğil ve diğer cilt tümörleri
-Hipospadyas ( peygamber sünneti )

işleminde penis kökünden yapılan bir doku ilerletmesi ile penis boyunda 1,5-2cm lik bir uzama sağlanması mümkündür. Bu uzatma işleminin kalıcı olması için doku ilerletilen alana yağ veya dermis dokusundan doku nakli yapılması önemlidir.
Penis kalınlaştırma işlemi ise yağ dokusu enjeksiyonu ile veya doku nakli ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Yağ enjeksiyonu ile penis kalınlaştırmanın en büyük avantajı ameliyatın izsiz olmasıdır. Ancak enjekte edilen yağın kalıcılığı konusunda %50 ile %70 oranında değişen bilimsel veriler mevcuttur.

Penis kalınlaştırma ve uzatma yapılırken hasta uyutulur mu?

Penis kalınlaştırma ve uzatma ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Ancak bazen hasta istekleri ve uygunluğu paralelinde işlem belden anestezi verilerek de yapılabilmektedir. işlem 1,5-2 saat kadar sürmektedir.

Penis kalınlaştırma ve uzatma işlemlerinin birlikte yapılması zorunlu mudur?

Penis kalınlaştırma ve uzatma işlemlerinin mutlaka birlikte yapılması gerekmez. Hastanın isteklerine gör sadece kalınlaştırma, sadece uzatma veya uzatma ve kalınlaştırma birlikte yapılabilir.

Penis kalınlaştırma ve uzatma cinsel problemleri çözer mi?

Penis kalınlaştırma ve uzatma ameliyatları erken boşalma veya ereksiyon problemleri gibi cinsel sorunların çözümünü sağlamaz. Bu ameliyatlar bir estetik girişim olarak kabul edilmelidir. Bu operasyonların sonuçları hakkındaki beklentilerin gerçekçi olmasına özen gösterilmelidir.

Penis kalınlaştırma ve ameliyatlarından sonra cinsel aktivite yasak mıdır ?

Penis kalınlaştırma ve sonrasında 4 hafta süreyle cinsel aktivite yasaklanır.

Hiposapadyas (peygamber sünneti) nedir?

Hipospadyas erkeklerde görülen ve idrar yolunun penisin ucunda sonlanmak yerine daha geride sonlanması ile karakterize bir doğumsal anomalidir. İdrar yolunun geride sonlanmasının yanı sıra, ereksiyonda penisin aşağı doğru eğik olması, sünnet derisinin eksikliği ve penisinin uç kısmının görünümünün değişmesi hipospadyasta düzeltilmesi gereken diğer problemlerdir.

bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır?

Hipospadyas cerrahidir. İdrar kanalının sonlandığı yere ve eşlik eden problemlerin ağırlığına göre kullanılabilecek pek çok alternatif yöntem mevcuttur. Her ne kadar bazen 2 seanslı yöntemler tercih edilebilirse de, temelde amaç tüm deformitelerin tek seansta düzeltilmesidir. Böylece idrar kanalı penisin ucuna taşınır, ereksiyon sırasında eğrilik problemi olmaz ve normal görünümlü bir penis elde edilir.

Hipospadyas operasyonu hangi yaşta yapılmalıdır?

Bu konuda farklı görüşler mevcuttur, ancak çocuğun çişini söyleme alışkanlığını elde etmeye başladığı dönemde yani 1,5-2 yaşlarında bu operasyonun tamamlanmış olmasının uygun olacağını söyleyebiliriz. Eğer bu dönem içinde tedavi mümkün olamadıysa, okul öncesi dönemde tedavinin tamamlanması, yaşanabilecek psikolojik travmanın önlenmesi açısından son derece önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz optimal dönemim dışında geç çocukluk, adolesan veya erişkin yaşlarda her zaman hipospadyas onarımı yapılabilir.

Hipospadyas ameliyatı nasıldır?

Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir ve seçilen yönteme göre 1-1,5 saat sürer. Operasyondan sonra hipospadyasın lokalizasyonuna ve yapılan operasyona göre değişmekle birlikte 1-3 günlük hastanede kalış dönemi gerekmektedir. Herhangibir komplikasyon yaşanmadığı takdirde bu dönemden sonra kişi normal yaşantısına döner.

Hipospadyas (peygamber sünneti ) ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi hipospadyas sırasında ve sonrasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi doktorunuz tarafından size verilecektir. Komplikasyonlar içerisinde en sık görülen fistül oluşumunu “yeniden oluşturulan idrar kanalından idrar kaçağı olması” şeklinde tarif edebiliriz.

Fistül oluşumu hipospadyasın derecesi ve kullanılan tekniğe bağlı olarak değişik oranlarda görülebilmektedir. Ancak büyütme kullanılarak yapılan titiz cerrahi uygulama ve bizlerin çok aşina olduğu flep uygulamaları ile fistül oranları oldukça gerilemiştir. Bugün için hipospadyas cerrahisinde başarı oranlarımızın %90’ların üzerinde olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Tüm bunlara rağmen fistül oluşmuş ise uygun yaklaşım ve gerektiğinde cerrahi müdahale ile bu fistüllerin kapatılması mümkündür.