PRP Saç Tedavisi
PRP tedavisi son birkaç yıldır estetik cerrahi literatürüne girmiş olan son derece önemli bir konudur ve gelecekte çok daha yoğun bir şekilde farklı kullanım alanları ile gündeme gelmesi kaçınılmazdır.
Yöntem kısaca kanımızda yoğun olarak bulunan büyüme faktörlerinin ayrıştırılıp toplanması ve vücudumuzda yenilenmesini istediğimiz bölgeye verilmesi esasına dayanır.
Peki niçin büyüme faktörlerini ayrıştırıp kullanmaktayız diye bir soru gündeme gelecektir. Bizim GF (growth factor) olarak adlandırdığımız büyüme faktörleri insan vücudunda yeniden yapılanma ve onarım işlevlerinde son derece etkin rol oynayan hormonlardır.
Bu hormonlar vücutta hasar görmüş tüm dokuların onarımında görev almaktadırlar. Bu faktörler, iyileşmeyen yaraların kapatılmasında, harap olmuş kıkırdak dokularının tamirinde, yaşlanmış derinin gençleştirilmesinde ve daha pek çok alanda bugün modern tıbbın kullanım alanındadır.
İşte bu muhteşem faktörleri hasarlanmış, kalitesini kaybetmiş, beslenmesi bozulmuş saçlı deride kullandığımız zaman mevcut saçların ve saçlı derinin daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu, onarım işlevi ve artmış kanlanma sayesinde saç dökülmesinin azaldığını yada durduğunu görebilmekteyiz.
Yani bugün için PRP saç tedavisi saç dökülmesini azaltan yada durduran mezoterapiye alternatif yardımcı bir yöntem olarak literatürdeki yerini almıştır.
PRP saç tedavisi nasıl uygulanır?
PRP saç tedavisinde kişinin kendi kanı tüp içine alınır, bu tüp belirli bir hız ve sürede santrifüj edilerek, büyüme faktörleri ve kök hücreden zengin kısmın diğer kan hücrelerinden ayrışması sağlanır.
Daha sonra bu kısım bir enjektöre alınarak DNA aktivatörü ile karıştırılır ve elde edilen karışı saçlı deriye çok noktadan enjekte edilir. İşlem yaklaşık 20dk.kadar sürer ve işlemden sonra kişi normal günlük yaşantısına devam eder.
PRP tedavisi kaç seans yapılmalıdır?
Bu konuda farklı uygulamalar mevcuttur ve kesinleşmiş bir protokol yoktur. Hastanın ihtiyaçları ve elde edilen sonuçlara göre tek bir seans uygulama yapılabileceği gibi, 15 günlük aralıklarla yapılacak 3 seanslık bir kür uygulaması ve ardından 3 ayda bir yapılacak idame uygulamaları şeklinde tedavi protokolleri kullanılabilir.
İdame tedavileri 6 ayda bir yada yılda bir şeklinde yapılabilmektedir.
PRP tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?
PRP tedavisi kesinlikle bir uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Yöntemin etkin olabilmesi ve işlem sırasında hastanın konfor ve güvenliği açısından bu son derece önemlidir.
Zira elde edilen büyüme faktörlerinden zengin serum deri içerisinde kökler için en doğru noktaya verilmez ise istenen etki sağlanamayacağı gibi hastanın çok şiddetli ağrı duyması kaçınılmazdır.
Saç ekimi sonrası PRP tedavisi kullanılabilir mi?
Saç ekimi sonrasında ekilen köklerin beslenmesi ve kuvvetlenmesi için PRP tedavisi çok etkin ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
PRP tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
PRP tedavisinin bilinen önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kanser hastalarında ve aktif enfeksiyonu olanlarda yapılmaması