Benler, hemen hemen herkesin vücudunda bulunur ve vücutta bulunan benlerin dağılımı, azlık çokluk oranı ya da bölgesi kişiden kişiye değişim göstermektedir. Tıpkı bunun gibi, benler bazen insanları rahatsız ederken bazen de hoşa gider. Peki farklı renkler ve şekillerde karşımıza çıkan irili ufaklı bu benler gerçekte nedir? Derimize rengini veren ve melanosit dediğimiz hücrelerin bir araya gelmeleri yoluyla oluşturdukları doku parçalarına ben diyoruz.
Ben dediğimiz bu oluşumlar, bazen doğduğumuz günden beri bizimle olur bazen de ilerleyen bir süreçte ortaya çıkıverirler.
Benler hakkında bilmemiz gereken belki de en önemli şey, bazı benlerin insan yaşamını tehlikeye sokacak ölçüde kötü huyla ve hızlı bir biçimde yayılım gösteren malin melanoma yani kötü huylu bir deri kanseri oluşturma ihtimalleridir.
Hangi Durumlarda Benler Tehlike Oluşturur?
Kanser teşkil eden benler için ilk elden göz önüne alınması gereken kriterler şu doğrultudadır: İlgili ben sahibinin açık tenli, renkli gözlü olması; benin renk ve boyutlarında oluşan değişimler ya da kanama hâli; 6mm.den daha büyük boyuta sahip ve sınırları dağınık, kahverengi siyah karışımı benler; kahverengi siyah olduğu hâlde renginde açılma gerçekleşen benler ya da ailesinde daha önce malin melanoma maruz kalmış kişilerin sahip olduğu benler şeklinde sıralanabilmektedir.
Eğer yukarıda sıralamış olduğumuz kriterlerden bir ya da birkaçına sahipseniz kısa sürede bir plastik cerrahi yada dermatoloji uzmanı başvurularak ilgili benlerin takibinin sağlanması, şüphe oluşturanların ise plastik cerrahi uzmanı tarafından ben alınması yoluyla riskin ortadan kaldırılması en doğru seçeneklerdendir.
Halk arasında, benlerin alınması kansere yol açar gibi yanlış bir inanış vardır ancak mevcut durum, bunun tam tersidir. Yani yukarıda bahsetmiş olduğumuz kriterlere sahip benlerin esas alınmaması kansere yol açabilmekte ve hastanın hayatını tehdit edebilmektedir. Doğru olan, bu tip yanlış bilgilere itimat etmeyerek benlerinizi en kısa sürede bir plastik cerrahi uzmanına göstermeniz olacaktır.
Ben Aldırmak Nasıl Olur?
Benlerin alınması aslında oldukça kolay bir işleme dayanır. Benim büyüklüğüne ya da yayılımına göre değişim göstermekle birlikte, siz ağrı ya da acı bile duyamadan en fazla 10 dakika içerisinde ben alınabilmektedir.
Ben aldırmak dışında benler için lazer ya da yakma, dondurma gibi işlemler de yapılabilmektedir; fakat ekstra bir gereklilik içeren durumlar dışında biz, cerrahi yöntemlerin kullanılmasını daha sağlıklı buluyoruz. Bunu belirleyen ise şüpheli benlerin ölçüsüdür. Yani 2-3 mm.den daha büyük benlerin patolojik tahlili açısından alınarak patolojiye gönderilmesi gerekmektedir. Fakat ilgili ben, 1-2 mm.den küçükse lazerle yakma yöntemi tercih edilebilir.
Ben Tedavisi Sonrası İz
Cerrahi olarak ben aldırmak sonrasında oldukça zor fark edilebilecek ölçüde ince izler kalabilmektedir fakat bu izin ölçütünü belirleyecek olan; benin ölçüsü, bölgesi ve plastik cerrahi uzmanının uygulama biçimi olacaktır. Yine de unutmamak gerekir ki hayatı tehlike söz konusu olan durumlarda iz, en son düşünülecek konu olmalıdır.
Ayrıca, yalnızca oluşturan benler değil; yalnızca estetik açıdan orada bulunmasından rahatsızlık duyduğunuz benler de alınabilmektedir ve bu işlemin hiçbir sakıncası yoktur.