Gün geçtikçe küresel bir iş geliştirme mantığıyla gelişen bilgisayar, program ve internet teknolojileri yaşamımızdaki etkinliğini arttırıyor. Bugün, sadece cep telefonumuzu kullanarak uçak bileti alabiliyor, ofisimizden hiç çıkmadan evimizin alışverişini yapabiliyor, binlerce kişiye sadece bir mesajla ya da bir görselle dakikalar içinde ulaşabiliyoruz. Bilgisayar programlarının son yıllarda kendini büyük ölçüde geliştirdiği ve günlük iş yaşamına önemli ölçüde katkı sağlayan alanlarından biri de görsel ve fotoğraf işleme programları. Daha çok fotoğrafçılık ve grafik tasarım iş alanlarında kullanılan ve reklam ya da tanıtım amacı olan her sektör için kullanılan Photoshop, corel draw, illüstratör, autocat benzeri programlar insan yüzü de dahil olmak üzere görseller üzerinde oynamanıza aslından farklı görünümler vermenize olanak tanıyabiliyor. Bugün, görsel işleme programlarından yararlanan ya da yararlanma ihtiyacı olan alanlardan biri de estetik cerrahi dir.
Estetik cerrahi operasyon ya da ameliyat konusunda bir talebi olan örneğin burun ameliyatı olmak isteyen bir hastanın ameliyat sonrasında nasıl görüneceğine dair merakı çok tabidir. Hasta, işlem sonrasında kendisini memnun edecek bir görüntünün olup olmayacağını, nasıl görüneceğini, yüzü ile yeni burun şeklinin uyumunu merak eder. Bu merakı gidermek için yukarıda saydığımız görsel işleme programlarına benzer, üç boyutlu görsel düzenlemeye izin veren bazı simülasyon programları da vardır. Ancak belirtmek gerekir ki, günümüz programcılığının bu alanda ulaştığı nokta henüz, tam olarak bir estetik ameliyat sonrasındaki görüntüye önceden ulaşmamıza yetememektedir. Zira söz konusu programlarda standart bir plan üzerinde standart bir değişiklik hastaya gösterilmektedir. Elbette tüm estetik cerrahların hekimlik bilinciyle simülasyon sonucunun net bir gerçekliği yansıtmadığı bilgisi hastaya verilir ya da veriliyor olmalıdır.
Estetik rekonstrüktif ve plastik cerrahi alanında yapılan estetik ameliyat sonuçlarını birebir ön görebilen bir simülasyon programı henüz mevcut değildir. Bireysel değişkenler ve uygulama sonuçlarını etkileyen onlarca faktör nedeniyle, estetik cerrahide bilgisayarla simülasyon uygulamalarının %100 doğru sonuçlar vermesini beklemek hayalperestlik olacaktır. Bugün var olan ve birçok klinikte hastalara gösterilen görüntüler, aslında hastanın kişisel yüz özellikleri, deri kalınlığı, kıkırdak esnekliği, ten rengi, sık kullandığı mimikleri gibi bir estetik cerrahın operasyon öncesi dikkatle ele aldığı ve sonucu belirleyen özellikleri içermez. Bu nedenle sonuç gerçeği %100 yansıtmaktan uzak tır. Bu simülasyonlara tamamen odaklanmak hastayı yanlış bilgilendiren ve beklenti içine sokan bir olumsuzluk da içerebilir.
Bu açıdan bakıldığında bugünün program teknolojileriyle elde edilen estetik cerrahi bilgisayar simülasyonları nın maalesef henüz hastalar için tam bir öngörü sunamadığını belirtmek gerekir. Dolayısıyla hastaların böyle programlarla elde edecekleri sonuca %100 odaklanmak yerine, bu simülasyonların yanısıra hekimin tecrübesi, bilgisi ve estetik bakış açısını yansıtan daha önceki ameliyat ve uygulamalara dair fotoğrafları incelemeleri daha doğru bir yaklaşımdır.