Erkeklerde meme büyümesi, östrojen ve testosteron hormon dengesini bozulması ya da vücudun testosteron hormonunu algılamasında ortaya çıkan bir bozukluk durumu gibi sebeplerden ortaya çıkabilmektedir. Çok büyük bir hasta grubunda ise herhangibir hastalık jinekomasti ortaya çıkabilmektedir.
Doğumsal jinekomasti, anneden geçen östrojen hormonları sebebiyle oluşur ve bebek 1-2 haftalık seviyeye geldiğinde kendiliğinde, bunun yanı sıra genç erkek çocuklarda meydana gelen jinekomasti ise; ergenlik dönemi süreci bittikten sonra, hormonların normale dönmesi ile birlikte, genellikle düzelme göstermektedirler. İleri yaş grubunda ise; yağ dokusunda bulunan testosteronun östrojene dönüşmesi durumu ile birlikte jinekomasti ortaya çıkabilmektedir.
Sonradan edinilmiş, kazanılmış jinekomasti sebepleri ise; ilaçlar, hormonal bozukluklar, depresyon, aşırı alkol tüketimi, tümörler vb. şeklinde özetlenebilir.
Jinekomasti Düzeltilebillir mi?
Jinekomasti kesinlikle tedavi edilebilen bir durumdur ve son derece konforlu bir süreç yaşanarak kalıcı olarak jinekomastiden kurtulmak mümkündür. Ancak bu noktada jinekomasti kremi, meme küçültücü krem gibi sadece hastaları suistimale yönelik safsatalarden uzak durulması önerilir, bu uygulamalar sadece zaman ve maddi kayba yol açar hatta sağlığınıza zarar dahi verebilir.
Hasta ergenlik döneminde ve hormon tetkikleri sonucu normal çıkmış ise; jinekomastinin kendiliğinden düzelmesi ihtimali göz önüne alınarak hastaya beklemesi önerilebilir ancak bu durumda jinekomastinin derecesi ve hastanın psikolojik durumu değerlendirilerek karar verilmelidir. 18 yaşını geçmiş; fakat hâlâ düzelme göstermeyen durumlarda ise, jinekomasti tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Memede çok fazla sarkma, yani yağ dokusu ve meme dokusu ile beraber memenin cilt kısmında da bir fazlalık varsa; bu tip durumlarda öncelikle meme dokusu çıkartılmakta olup gerekirse liposakşın yapılmakta ve meme cildinin tekrar toparlanıp, sıkılaşıp, kendiliğinden forma girebilmesi için 6-9 ay süre boyunca iyileşme etkisi görülüp görülmeyeceği beklenmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?
Jinekomasti ameliyatları genel anestezi yada bölgesel anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Ameliyat süresi; 1-1,5 saat arasında değişim gösterebilmektedir. Jinekomasti operasyonu meme başının hemen altından, açıklığı yukarıya bakan bir yarım ay şeklinde kesi yapılarak içeride bulunan meme yağ dokusunun boşaltlmsı vasıtasıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bir diğer biçimde ise; ultrasonik liposakşın yada klasik liposakşın ile içeriye kanüller uzatılarak; yağ ve meme dokusu eritildikten sonra çekilmesi işlemi uygulanabilir, bu yöntemle meme dokusunun çok daha hızlı bir biçimde toparlanması, sıkılaşması ve kanama ya da diğer risk faktörleri ile karşılaşılması durumunun en aza indirgenmesi sağlanmış olur. Hastanın ve meme dokusunun yapısına göre ameliyat ve liposakşın yöntemleri bir arada kullanılabilmektedir.
Ameliyatın Riskleri Var mıdır?
Ameliyat sonrasında; kanama, hematom, sıvı birikimi, enfeksiyon ve iz kalma gibi bir takım riskler bulunmaktadır; fakat ameliyat öncesi ve sonrasında alınan önlemler sayesinde bu komplikasyonlar en düşük seviyeye indirgenmekte ve neredeyse hiç görülmemektedir. Eğer meme başının etrafında açıklığı yukarıya bakan bir kesi yapılmışsa ortaya çıkan iz zamanla kaybolmaktadır ve neredeyse hiç görülemeyecek durumda olur.
Jinekomasti ameliyatından sonra memenin oturması ve ödemlerin tamamen geçmesi süreci 1 yılı bulmaktadır.
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl İşlemektedir?
Kullandığımız özel teknik ve kanüller sayesinde jinekomasti ameliyatı sonrasında dren kullanmıyoruz, böylece hastaların son derece konforlu bir süreç geçirmesini sağlıyoruz.
Hem liposakşın, hem de klasik yöntemlerle uygulanan jinekomasti estetik ameliyatı sonrasında yapılan pansumanın üzerine sıkı bir elastik bandaj sarılır ya da hastaya uygun bir korse giydirilir ve hastanın en az 2-4 hafta süre boyunca bu korseyi kullanması tavsiye edilir.
Meme dokusu, hemen göğüs kasının üzerinde yer aldığından ufak tefek sürtünmeler yoluyla kanama ya da ağrıya yol açmasını engellemek amacıyla ameliyattan sonra kol hareketlerinin mümkünse 5 gün kadar kısmen sınırlı hâle getirilmesi, 2 hafta süre boyunca da kolların kullanıldığı ağır spor yapılmaması ve ağırlık kaldırılmaması gerekmektedir.
Ameliyattan sonraki ilk bir haftalık süreçte memelerde oluşan ödem, maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Bir süre sonra bu ödem gerilemeye başlar ve 3-4 hafta sonunda nerdeyse hiç kalmaz; fakat tam iyileşmenin sağlandığı süreç 6. aydır. İyileşme süreci mikroskobik boyutlarda 1 yıla kadar devam eder; fakat bu hastanın gözle görebileceği bir süreç değildir.
Sonuç olarak 1 saatlik bir işlem ve son derece konforlu geçireceğiniz bir 4 hafta sonrasında plajlarda istediğiniz gibi gezebileceğiniz, dilediğiniz tişörtü giyebileceğiniz, arkadaşlarınızın espri ve şakalarına maruz kalmayacağınız yepyeni bir dönem hayatınızda başlamış olacaktır.
Ne dersiniz bizce bunu hak ediyorsunuz!