Sıkı ve sarkmayan bir karın bölgesi kimimizin hayalini kurduğu kimimizinse sahip olduğu bir ayrıcalıktır. Çoğu zaman bu amaca ulaşmak için kilo kontrolünün yeterli olacağını düşünürüz; ancak maalesef bu yöntem her zaman işe yaramamaktadır. İdeal bir kilo ölçüsüne sahip olsanız bile; hamilelik, yaşlanma, sık kilo alıp verme ya da kalıtım vb. sebepler doğrultusunda karın kaslarının birbirinden ayrılması sonucu gerçekleşen esneklik kaybı, karın bölgesinde bombeli, gevşek ve sarkık bir görünüm ortaya çıkartabilmektedir.
Karın germe ameliyatı; yani abdominoplasty tam da bu tarz durumlar için geçerli bir müdahaledir. Karın germe ameliyatları, karın bölgesinde başka yöntemlerle giderilemeyen; sarkıklık ve karın derisindeki çatlakların tedavi edilmesi amacıyla uygulanmaktadır ve karın bölgesinde bulunan yağ ile deri fazlalıklarının alınması yoluyla ortaya daha düz ve sıkı bir karın bölgesi çıkartılmasını sağlar. Özellikle doğum sonrasında; büyüyüp ardından küçülen deride ortaya çıkan kırışıklıklar, çatlaklar ve karında aşağı doğru gelişen sarkmalarda; derinin yapısı tamamıyla bozulmuş olduğundan, karın germe estetiği olmadan bu bölgenin düzeltilebilmesi pek mümkün olmamaktadır.
Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Karın germe estetiği, göbek deliği ile genital bölgenin başlangıcı olan bölge arasındaki deri parçasının ve altındaki yağlı dokunun tamamen çıkartılması ve geride kalan üst kısımdaki derinin alt bölümdeki deriye yaklaştırılarak birleştirilmesi ile göbek deliğinin yeri değiştirilmeden yeni bir göbek deliği yerinin deride açılarak meydana getirilmesi işlemleridir. Özetlememiz gerekirse; karın germe ameliyatında deri, yukarıdan aşağıya çekilerek gerginleştirilmekte, karında çatlamış ve sarkmış olan deri parçası ise çıkartılarak dışarıya alınmaktadır.
Karın estetiği, mini karın germe ve tam karın germe ameliyatları olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Mini karın germe ameliyatı, karın bölgesinin alt kısmında çok hafif bir sarkıklık bulunması ve karın derisinde herhangi bir çatlak, kırışıklık ya da şekil bozukluğu olmaması durumunda; karnın alt kısımda bulunan hafif sarkıklığı gidermek için 5 ile 10 cm. uzunluğundaki bir kesiden girilerek oradaki sarkıklığın alınması işlemidir. Tam karın germe ameliyatı ise; göbek deliğinin altında bulunan tüm derinin çıkartılması işlemidir.
Karın germe ameliyatları, genel olarak çok büyük ameliyatlar değildir. Doğumla birlikte karnın iç kısmında bulunan kaslar ve bu kasların üzerini kaplayan zar kısımlarında(fasya) ortaya çıkan gevşeklikleri de düzeltmek amacıyla bu bölgeye gerginleştirici dikişler atılmaktadır ve bu durum dolayısıyla ameliyat sonrası ilk bir hafta – 10 günlük süre içerisinde karnın içinde sıkışma ya da gerginlik hissedilebilmekte olup; bu durum, normal ve zaman içerisinde yok olacak bir süreçtir.
Karın Germe Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?
Karın germe ameliyatları sıklıkla kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Erkeklerde ise; uygun koşullar ve ihtiyaç(endikasyon) gibi durumlarda da uygulanabilmektedir. Karın germe estetiği, doğum sonrası ortaya çıkan çatlakların giderilmesinin yanı sıra aşırı kilo alıp vermeler sonucunda ortaya çıkan karın sarkmalarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Karın germe estetik ameliyatı hakkında bilinmesi gereken en önemli ayrıntı; bu işlemle birlikte kilo verilecek olmasına karşın, bu işlemin bir kilo verme yöntemi olmadığıdır. Karın germe ameliyatından sonra kilo alımı ile meydana gelecek değişiklikler ameliyatın olumlu etkisinin kaybolmasına sebep olabilmektedir. Buna dayanarak; karın germe ameliyatından kısa süre sonra gebelik düşünen kadınların ameliyat planlarını doğum sonrası bir tarihe ertelemeleri daha sağlıklı olacaktır.
Karın Germe Ameliyatı Riskli midir?
Karın germe ameliyatları, uzman bir estetik cerrah tarafından uygulandığı takdirde, standart ameliyatların sahip olduğu risk oranından daha fazlasına sahip değildir. Bu sebeple, karın germe ameliyatları öncesinde ciddi bir değerlendirme gerektirmektedir. Hastanın geçirmiş olduğu karın içi ameliyatlar, karın bölgesinden yapılan laparoskopik işlemler, karında meydana gelmiş olan iltihabik durumlar vb. var ise; bu hastalarda ileri tetkikler yapılması gerekmektedir. Karında doğuştan ya da sonradan kazanılmış herhangi bir fıtık durumu meydana gelmiş ise; bu fıtıkla ilgili ultrasongrafik ya da tomografik değerlendirmeler yapılması gerekmektedir. Bu fıtıklar karın germe estetiği sırasında düzeltilebilir.
Gerekli tedbirlerin alınması durumunda karın germe ameliyatları yüksek risk faktörlü ameliyatlar kategorisine girmemektedir. Ancak bu işlemi yaptırmaya karar verdiğiniz zaman, ameliyat öncesinde ve sonrasında uymanız gereken birtakım ciddi kurallar bulunmaktadır. Eğer sigara kullanıyorsanız amelyiattan en az 1 hafta öncesinden sigarayı kesmeli ve ameliyattan 3 hafta sonrasına kadar da sigara içmemeye devam etmeniz gerekmektedir. Ameliyat döneminde, ameliyattan hemen sonra ve ondan sonraki 2 haftalık iyileşme sürecinde bol miktarda sıvı tüketmeli ve bu sayede vücudunuzun dengesinin yerine gelmesini sağlamalısınız. Karın içerisinde meydana gelen gerginliğin gitmesi amacıyla ameliyatınızdan sonra size özel bir korse verilmektedir, bu korseyi iyileşme hızınıza göre değişmekle birlikte 3 ile 6 hafta arası bir süre boyunca kullanmanız gerekmektedir.
Hastanın ek bir patolojik durumu yok ise; karın germe ameliyatı herhangi bir risk barındırmamaktadır. Burada önemsemeniz gereken; gerçekten konunun uzmanı ile bu işlemi gerçekleştirmeniz, uzman cerrahınız ile tüm ayrıntıları detaylı bir biçimde konuşmanız, sıkıntılarınızı net olarak doktorunuza ifade etmeniz ve bu doğrultuda doktorunuzla ortak bir çözüm arayışına girmenizdir.
Karın Germe Estetiği Sonrası Ne Zaman Günlük Yaşamınıza Dönebilirsiniz?
Karın germe operasyonu, genel anestezi altında yapılmakta olup; 2 – 3 saat sürmektedir. Hasta, ameliyattan sonraki gün çoğunlukla taburcu edilmektedir. Ameliyattan sonra genel anlamda ortaya çıkan çeşitli hassasiyetlerin geçmesi ortalama 7-10 gün sürmektedir ve karın germe estetik ameliyatından sonra yatak istirahati önerilmemektedir. Ameliyattan sonra sık sık dolaşmanız gerekmektedir. Çok ciddi performans gerektiren bir işiniz yoksa ameliyattan sonra 2.-3. günden itibaren kendinizi çok yormamak kaydıyla işinize yavaş yavaş geri dönebilirsiniz; ancak genel anlamda işinize dönebilmeniz ve daha ağır işleri uygulayabilmeniz için 1 hafta- 10 günlük bir süre boyunca beklemeniz daha sağlıklı olacaktır.