Atatürk’ün Güzellik Anlayışı

By 19 Ocak 2015Genel

Atatürk’ün Güzellik Anlayışı

Bugün moda dergilerinin kağıt bebekleri, dizlerin başrol oyuncuları, film yıldızları ve günlük hayatımızda karşımıza çıkan güzellik timsali insanların üzerimizdeki güçlü tesiriyle güzellik kavramını sorgulayıp duruyoruz. Hepimiz medyanın dayattığı güzellik seviyesine ulaşmak istiyoruz ancak hiçbirimiz bir kalıba sokulmaktan hoşlanmıyoruz. Peki, hiç düşündünüz mü, inkılapları, söylemleri, icraatları ve yaşam tarzı ile hala örnek aldığımız ve hala 1930’larda ulaştığı medeniyet seviyesini yakalayamadığımız, vizyonuyla da çok etkileyici olan Mustafa Kemal Atatürk’ün güzellik anlayışı ya da güzellik konusundaki fikri nasıldı?

Güzel bir İzmirli genç hanımla evlenen Atatürk, Keriman Halis’in dünya güzeli seçilmesi üzerine bir açıklama yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına, Tük kadınına, güzellik kavramına bakış açısını özetleyen bu açıklama aşağıdaki gibidir.

Türk kadınının dünyanın en güzel kadını olduğunu savunan Atatürk, Keriman Halis’in bu başarısına şaşırmadığını şu sözlerle dile getirir:

Keriman Halis“(…) Şunu hemen ekleyeyim ki, Türk ırkının dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihi olarak bildiğim için Türk kızlarından birinin dünya güzeli seçilmiş olmasını, çok tabii buldum. Fakat Türk gençliğine bu münasebetle şunu hatırlatmayı gerekli görürüm: Övünç duyduğumuz tabii güzelliğimizi fenni şekilde korunmasını biliniz ve bu yolda bir gelişmenin sürekli olarak gerçekleşmesini ihmal etmeyiniz. Bununla birlikte, asıl uğraşmaya zorunlu olduğumuz şey, analarımızın ve atalarımızın oldukları gibi, yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır”

Açıklamadan da anlaşılır ki, Atatürk, kadın güzelliğinin hem fiziksel, hem de zihinsel kısmıyla ilgilenmiştir. Bu doğrultuda Batılı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de güzellik yarışmaları düzenlenmesini de desteklemiştir.

Soru sorun

*

Menu