Dünyanın En Güzel Kızı ve Güzellik Yarışmaları

By 16 Nisan 2015Genel

Dünyanın En Güzel Kızı Gerçekten Güzel mi?

Güzellik, kategorize edilmesi ya da sınıflandırılması çok zor bir kavram. Yani bu güzeldir diğeri çirkindir derken güzellik kavramının ya da güzellik niteliğinin ne kadar göreceli olduğunu da göz önüne almamız gerekiyor. Dünyanın en güzel kızını arama amacıyla yola çıkan ve ilk kez 1940’li yıllarda başlayan güzellik yarışmaları son yıllarda giderek daha fazla yaygınlaşmaya ve popülaritesini arttırmaya hatta birer pazarlama alanı haline gelerek markalar tarafından desteklenmeye başladı. Güzellik yarışmaları öyle bir endüstri hâkline geldi ki gelecekte güzellik yarışmasına girmek gibi bir meslek hayali bile var. Dünyanın pek çok yerinde henüz 12- 13 yaşlarındaki çocuk denebilecek kızlar gelecekte bir güzellik yarışmasına katılmanın hayalini kuruyorlar. Güzellik yarışmalarında belirli kriterlere göre düşünen bir jüri, en güzeli seçmek için gözlem yapıyor. Peki, güzellik yarışmasında en güzel seçilen genç kız gerçekten en güzel mi? Ya da onun en güzel olduğuna nasıl karar veriliyor?

Güzellik kavramı üzerine yazılmış kitaplara, araştırma tezlerine bakarsanız hepsinin bir konuda hem fikir olduğunu görürsünüz. Tüm sosyal ve kavramsal araştırmacılar güzelliğin göreceli bir kavram olduğunu açıkça belirtirler. Öyle ki, bundan 2 bin yıl önce şehrin en güzel kızı olarak gösterilen biri bugün olsa evde kalabilir. Ya da cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın biricik aşkı güzeller güzeli Hürrem Sultan bugün olsa belki de obez olduğu için tedavi görür. Benzer şekilde günümüzde Güney Amerika’da ya da Afrika’da yaşayan bazı kabilelerin kadınlarının çekici görünmek için kulaklarını bellerine uzatmak, alt dudaklarına tabak gibi bir tahta yerleştirmek gibi vücutlarına yaptırdıkları ilginç uygulamalar modern dünya insanına pek de çekici gelmiyor.

Tüm bu bilgiler ışığında her yıl seçilen dünya güzeli gerçekten dünya güzeli mi? Aynı güzellik yarışması galibini tüm kültürlerdeki insanlara göstersek hepsi güzel bulur mu?

 

Soru sorun

*

Menu