Plastik Cerrah Olmanın Dayanılmaz Cazibesi

By 1 Aralık 2014Genel

Estetik uygulamalar ya da estetik ameliyatlar, son yıllarda bilhassa yaygınlaşan ve sıradan vatandaşın da talep etmeye başladığı bir sağlık hizmeti olarak dikkat çekiyor. Birey olarak iyi görünmenin sağladığı sosyal statü, özel yaşamdaki avantajlı iletişim etkisi, kişiler arası ilişkilerdeki baskınlık güdüsü gibi nedenlerle insanlar dış görünüşlerini 90’lı yılardan sonra çok daha fazla önemsemeye başladılar. Elbette küçük bir dolgu uygulaması, sadece bir burun estetiği ameliyatı, göbek yağlarının alınması ya da birkaç dakikalık bir dudak dolgusuyla daha çekici görünmenin, daha iyi hissetmenin ve daha güçlü ilişkiler kurmanın cazibesi dayanılmaz. Ancak ilginç olan söz konusu alanın cazibesinin iki yönlü olması. Çünkü çok talep gören ve giderek popülaritesi artan estetik cerrahinin hekimler arasında da dayanılmaz bir cazibesi var. Üstelik son derece keyifli görünen bu popülarite, hastalar için çok tehlikeli olabiliyor. Zira uzmanlık alanı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi olmayan hekimler, malesef bu ünvanları kullanarak hastaları aldatıyori bu konuda kendilerini yetkin görebiliyorlar ancak yapılan uygulamaların sonuçları estetik biliminin ulaştığı bilgi seviyesinden ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarının sahip olduğu estetik sezgisinden uzak olabiliyor. Sonuçta bu hastaların uğradığı zararları düzeltmek yine bizlere kalıyor ancak bu her zaman o kadar kolay olmuyor elbette.

Hekimlerin Estetik Cerrahiye Olan İlgisi

Hekim olmak, dünyanın her yerinde ve her dönem toplumlar için çok değerli olmuş ve saygı duyulan bir meslek olagelmiştir. Ancak özellikle 2000’li yıllarda tüm dünyayı saran bireysel görünüşe önem verme ekolü estetik cerrahi alanının yıldızının parlamasına etki etmiştir. Bununla beraber estetik cerrahinin, diğer sağlık hizmetlerinden farklı olarak sanat, toplum, psikoloji, sosyoloji, estetik bilimi ve hatta sanat tarihi gibi farklı disiplinlerle olan yakın ilişkisi daha doğrusu başka ilgi alanlarından beslenmesi onu hekimler arasında da çok popüler bir alan kılar. Estetik cerrahinin hekimler arasındaki söz konusu dayanılmaz cazibesi, özellikle ülkemizde, uzmanlık alanı plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmayan bazı doktorların bu konuda hizmet verebileceklerini düşünmelerine, bu konuda girişimlerde bulunmalarına, hatta malesef ünvan hırsızlığı yapmalarına neden oluyor. Oysa resmi olarak da belirtildiği üzere ve ayrıca meslek ahlakı açısından, uygulamaların sonuçlarının hastada yaratacağı etkiler göz önüne alındığında uzmanlık alanı estetik cerrahi olmayan hekimlerin bu konuda müdahalede bulunmaktan kaçınmaları gerekir. Bilindiği üzere bir hekim, yıllar süren uzmanlık eğitimi süresince sağlık hizmetinin bir alanında uzmanlaşmaktadır. Söz konusu konuya dair makaleler okumakta, söz konusu alanda gözlemler yapmakta, yine bu alanda çalışmalar yaparak mezun olmaktadır. Öyle ise uzmanlık alanı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi olmayan bir hekimin sağlayacağı estetik uygulama ile uzmanlık alanı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi olan bir hekimin sağlayacağı sonuç aynı olmayacaktır.

Estetik Cerrah Olmayan Doktorlar Estetik Ameliyat Yapabilir mi?

Plastik cerrah olmanın hekimler arasındaki cazibesi, hastaların tüm yaşamlarını, bireysel ilişkilerini ve iletişimlerini etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Kulak burun boğaz alanında uzman olan bir hekimin yaptığı burun estetiği fonksiyonel olarak amacına ulaşan bir burun sunsa da estetik açıdan hiç istenmeyen bir sonuç verebiliyor. Yada bir KBB uzmanı size kendini “Fasyal Plastik Cerrah” olarak tanıtıp, bir yüz germe estetiği yada göz kapağı estetiği yapmaya ikna edebiliyor, oysaki bu ünvanın gerçek olmadığını bilmeyen hasta gerçekte çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmış oluyor. Benzer şekilde botoks, dolgu, liposuction gibi uygulamaları yapan ancak aslında Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah olmayan hekimler de var. Estetik cerrahi sadece anatomi, sağlık, tedavi ve cerrahi bilgisini içermekle kalmayan, estetik bir bakış açısına ulaşma yönünde yapılan çalışmalar, estetik bir göz için alıştırmalar gerektiren özel bir alandır. Estetik olgusunun göreceli ve ölçümlenmesi zor yapısına rağmen estetik cerrahi kesin olarak bir bilimdir ve ancak bu konuda uzman olan ve uzun yıllar bu konuda eğitim alan kişilerce yani Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarınca uygulanabilir.

Soru sorun

*

Menu