Botoks İle

Estetik cerrahi prosedürlerin uzun süreli kalıcı sonuçlar sağlamalarına rağmen, bir ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi, anestezi ihtiyacı, operasyon bir derlenme-toparlanma sürecine ihtiyaç olması ve maliyet gibi nedenlerden dolayı, bazı hastalarımızın bu gibi girişimlere tereddütle yaklaştıkları veya operasyon zamanını ertelediklerini görmekteyiz. İşte bu gibi durumlarda yaşlanmanın mevcut etkilerini cerrahi girişimler kadar etkin bir biçimde ortadan kaldırmasa bile, azaltan, çok daha kolay bir şekilde, kısa sürede ve ofis şartlarında uygulanabilen uygulamalar imdadımıza yetişmektedir. Her ne kadar etkileri geçici olsada, bugün için bunlardan en kabul görenleri botox, dolgu enjeksiyonları ve uygulamalarıdır.

Botoks ve nasıl işler?

Bir nörotoksin olan botoks, sinir dokusundan çıkan ve kasın hareket etmesine sebep olan sinyalleri bloke ederek etkisini göstermektedir. Uygulandığı bölgedeki kasları bloke etmesi ve uzak alanlarda herhangi bir etki göstermemesi özelliğinden faydalanılarak, hareketi bloke edilmek veya zayıflatılmak istenen kas grupları içerisine enjekte edilmek suretiyle kullanılır. Böylece Disport enjeksiyonu sonrasında ilgili kas grubunun hareketine bağlı ortaya çıkan istenmeyen mimik ve kırışıklıklar oluşamaz, oluşmuş olanlar ise hafifleyerek zaman içerisinde kaybolur.

Botoks ile yapılabilen estetik prosedürler nelerdir?

Botox kullanımı tıp literatüründe yeni değildir ve pek çok hastalığın tedavisinde uzun yıllardan beri başarıyla kullanılmaktadır. Estetik amaçlı kullanımının yaygınlaşması ve başarılı sonuçların alınması ile birlikte başlangıçta kullanılan amaçların dışında, kişiye özel uygulamalar mümkün hale gelmiştir. Botox enjeksiyonunun sadece bir “iğne yapma” olayından ibaret olmadığı, iyi bir anatomi bilgisi ve estetik bakış gerektirdiği unutulmamalı ve her bireyin ihtiyaçlarının farklı olduğu hatırlanmalıdır. Botox uygulamalarını bu konuda eğitim almış bir ya da dermatoloğun yapmasına özen gösteriniz, böylece tek bir elden çıkmış gibi dümdüz, ifadesiz yüzler, alınlar, şaşkın bakışlı kaşlar görme ihtimalimiz çok daha azalacaktır.

Botoks estetik amaçlı olarak nerelerde kullanılır;

-alın ve arası bölgedeki çizgi ve kırışıklıkların giderilmesi
-göz kapağı çevresi (kaz ayakları) kırışıklıklarının tedavisi
-dudak kırışıklıklarının giderilmesi
- kaldırılması
- ucu kaldırılması
-ağız köşelerinin kaldırılması (üzgün ifadenin giderilmesi)
- heriki yanındaki kırışıklıklar
-boyun bantları ve kırışıklıkları
-çene ucu bölgesindeki çukurlaşmaların giderilmesi
-kısa dudak görünümünün düzeltilmesi

Plastik Cerrahide botoks un başka kullanım alanları var mıdır?

Yukarıda saydığımız estetik amaçlı uygulamalar dışında, botox u pek çok amaçla kullanmaktayız. Ancak burada plastik cerrahlar olarak uygulamalarını yaptığımız 2 konudan bahsetmek gerkir. Bunlardan birisi hiperhidrozis olarak tanımladığımız aşırı terlemedir. Özellikle, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı bölgelerindeki terleme probleminin çözümünde botox enjeksiyonundan faydalanmaktayız.

Diğer çok önemli bir uygulama alanımız ise, tedavisidir. Burada migren ataklarının başladığı tetik noktalara botox tedavi amaçlı uygulanabileceği gibi, bu noktaların tespit edilmesi ve ardından hastanın kalıcı tedavi için cerrahiye aday olup olmadığının anlaşılması içinde kullanılmaktadır.

Botoks ne kadar sürede etkisini gösterir?

Botoks uygulamasından sonra 2-3 gün içerisinde etki gözlenmeye başlar, ancak etkinin tam olarak oturması genellikle 1 haftayı bulmaktadır.

Botoks enjeksiyonu ağrılı mıdır?

Botoks enjeksiyonu ağrılı bir işlem değildir, ancak kişilerin ağrı eşiklerine göre algılamaları farklı olmaktadır. Dolayısıyla gerektiğinde sinirleri uyuşturarak yada buz uygulaması veya, anestezik krem uygulamaları daha konforlu bir uygulama sağlanacaktır.

Botoks enjeksiyonunu ne kadar süreyle tekrarlamak gerekir?

Zaman içerisinde tekrarlayan uygulamalar ile bu süre değişse de, genellikle uygulanan botox un etkisi 4-6 ay içerisinde geçmekte ve kas aktivitesi tekrar eski haline dönmektedir.