Göz Kapağı Estetiği İle Yorgun Bakışlardan Kurtulun Tazelenin
Göz kapağı estetiği veya “blefaroplasti” uygulamalarında, diğer estetik girişimlerde olduğu gibi amaç, yaşlanma veya genetik mirasınıza bağlı olarak oluşan ve genellikle de kişinin yorgun ve yaşlı görünmesine sebep olan deformitelerin düzeltilmesidir.
Özellikle 40’lı yaşlara doğru göz kapağı kaslarının etkinliğinin azalması, yer çekimi ve yaşla gelen diğer deformasyonlar sonucunda göz kapakları aşağı doğru düşmeye diğer bir değişle gençlikteki gergin ve güzel görünümünü yitirmeye başlar. Bazen de özel bir kas rahatsızlığı veya genetik yatkınlık sonucu çok daha erken yaşlarda göz kapağı düşüklüğü görülür. Söz konusu her iki durumda da kişi, olduğundan yaşlı, uykusuz, mutsuz, yorgun görünür. Bu nedenle sosyal hayatına da aslında sahip olmadığı olumsuz bir imajla yaşamına devam eden kadın ya da erkek için göz kapağı estetiği önemli bir çözüm sunar.
Bu ameliyatlarda alt ve üst göz kapaklarındaki cilt dokusu, kapak altı yağ dokuları (torbalanmalar) ve kas dokularına yönelik düzeltici işlemler uygulanır.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Öncesi Değerlendirme
Öncelikle bu girişime aday olanların, gerçekçi beklentilere sahip olmaları ve elde edilecek olası sonuçları cerrahları ile detaylı bir şekilde tartışmaları gereklidir.
Blefaroplasti girişimleri ile birlikte, kişinin deformitelerine ve beklentilerine bağlı olarak kaş kaldırma, alın germe, botoks enjeksiyonu, kaz ayaklarını düzeltmeye yönelik girişimler, hyaluronik asit türevlerinin injeksiyonu gibi uygulamaların yapılması sıklıkla gerekmektedir.
Ameliyat öncesi dönemde, çeşitli planlarda fotoğraflar çekilir (öncesi ve sonrası karşılaştırmaları için), kişinin kronik bir rahatsızlığı olup olmadığı, sürekli kullandığı ilaçlar (aspirin kullanımı ameliyattan en az 1 hafta önce sonlandırılmalıdır), alerji hikâyesi detaylı bir şekilde sorgulanır.
Daha sonra kapakların ve kapak çevresi dokunun ayrıntılı muayenesi yapılır. Kişinin mevcut deformitelerine göre uygun girişim şekli ve ek uygulamalar dikkatlice planlanır.
Göz kapağı estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
Göz kapağı estetiği uygulamaları, genellikle lokal anestezi altında ve kişi derin uyku halindeyken yapılmaktadır ancak gerektiğinde genel anestezi uygulaması tercih edilebilir.
Cilt kesileri üst kapak için kapak kıvrımına uyacak şekilde tasarlanırken, alt kapakta hemen kirpiklerin altından yapılan kesiler kullanılır ve böylelikle izler fark edilemeyecek şekilde saklanmış olur.
Cilt fazlalığının olmadığı ve dolayısıyla sadece torbalanmaların düzeltileceği durumlarda, alt kapağın iç yüzünden yapılacak kesilerle hiç iz bırakmadan işlem gerçekleştirilebilir. Sizin için hangi kesinin uygun olduğu konusunda, cerrahınız sizi aydınlatacaktır.
Operasyon süreleri kişiden kişiye değişebilmekle beraber, her iki taraf üst ve alt kapaklar için 2,5 saat, sadece alt veya üst kapaklar için ise 1,5 saat civarındadır.
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında neler olur?
Operasyon sonrasında, kesi hattına ince bantlar yapıştırılır ve göz kapaklarınızın çevresine nemli pamuk veya gazlı bezler ile pansuman yapılır.
Ameliyat sonrası dönemde göz çevresine buz uygulaması oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak açısından oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde başın yüksekte tutulması ve özellikle ilk gün için ağır fiziki aktivitelerden kaçınılması gereklidir.
Alınan anestezi türüne uygun olarak, girişimden 3-4 saat sonra evinize dönebilirsiniz. Eğer kapaktaki kesileri kapatırken eriyebilen dikişler kullanılmamışsa, ameliyat sonrası 5-7 gün arasında dikişleriniz alınacaktır.
Özellikle ameliyat sonrası erken dönemde, gözlerde batma hissi ve kapaklarda gerginlik olması gayet normaldir, gerektiğinde hekiminiz gözlerinizi nemlendirmek ve enfeksiyondan korumak için pomat ve/veya damla kullanmanızı isteyebilir.
Yine bu dönemde, eğer göz çevresi morluklar oluşmuş ise, mümkün olduğunca güneş ışınlarından sakınılmalıdır.
Kullandığımız tekniğe bağlı olarak ameliyat sonrasında hastaların çok büyük bir kısmında morarma olmaz, küçük bir grupta ise genellikle 1. hafta sonunda, şişliklerin büyük kısmı ve morluklar geçmektedir.
Bu dönemden sonra kamufle edici makyajlar ve güneş gözlüğü kullanarak kişi normal iş ve sosyal yaşantısına dönebilir. Vücudunuzun operasyona verdiği yanıta, iyileşme sürecinizdeki farklılıklara, iş ve sosyal yaşantınızın özelliklerine bağlı olarak daha erken bir sürede normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
Yukarda saydığımız kriterlerin kişiden kişiye değişeceğini göz önüne alınarak, bu süreçlerin her hasta için farklı olabileceği unutulmamalıdır.
Üst göz kapağı estetiği ile birlikte kaş kaldırma yapılır mı?
Göz kapağındaki yığılmaya kaşların pozisyonundaki değişiklik de eşlik ediyorsa veya kişi kaşlarının mevcut durumundan memnun değilse, kaş kaldırma operasyonu üst göz kapağı estetiğinin bir parçası olarak gerçekleştirilir.
Böylece hem daha çekici ve genç bir bakış elde edilmiş hem de kaşlar daha estetik bir pozisyona alınmış olacaktır. Göz kapağı estetiği için yapılan kesiden kaş kaldırma işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir veya saçlı deriden yapılacak bir işlem ile hem kaş kaldırma hemde tempora lift olarak adlandırdığımız şakak germe sağlanmış olur.
Göz kapağı estetiği ile badem göz görünümü sağlanabilir mi?
Göz kapağı estetiği sırasında göz açıklığının aksını değiştirmek dolayısıyla bazı kimseler tarafından daha çekici olarak kabul edilen hafif “çekik göz” görünümü elde etmek mümkündür.
Göz kapağı estetiğinden sonra alt kapakta çekilme olur mu?
Göz kapağı estetiği öncesi yapılacak detaylı değerlendirmede, göz kapağınızın tüm özellikleri dikkate alınacak ve operasyon planlamanız buna göre yapılacaktır.
Dolayısıyla kapağınızın gevşekliği, derinizin elastikiyeti ve diğer parametreler dikkatlice değerlendirilir ve operasyon ehil ellerde gerçekleştirilirse göz kapağında çekilme olmaz. Gözlerinizi kapatamamak gibi bir sıkıntı yaşamazsınız.
Bu noktada çok ince bir denge söz konusudur, sonuç sizi estetik açıdan mutlu etmeli ancak göz kapağı fonksiyonları bozulmamalıdır. Göz kapağı estetiğini yeterli deneyime sahip bir estetik cerraha yaptırdığınız takdirde sorun yaşama ihtimaliniz son derece düşüktür.
Göz kapağı estetiği ile birlikte yağ enjeksiyonu ve/veya orta yüz germe yapılabilir mi?
Göz kapağı estetiği sırasında sıklıkla yüze yağ enjeksiyonu yapmaktayız. Yağ enjeksiyonu gerek alt kapak ile orta yüz arasında bulunan geçiş bölgesindeki çukurlaşmayı ortadan kaldırmak, gerekse orta yüze volüm kazandırmak, oval bir yüz görünümü elde etmek için kullanılır.
Kontur restorasyonu yanı sıra yağ enjeksiyonu sırasında verilen kök hücreler sayesinde, yüz görünümünde ekstra bir gençleşme, canlanma sağlandığını vurgulamak istiyorum. Yani bir taşla çok kuş vurmuş oluyoruz.
Yine alt göz kapağı estetiği sırasında yaşla birlikte aşağı doğru sarkan orta yüz bölgesini yukarıya taşıyıcı işlemler yapmaktayız. Bu işlemler hastanın ihtiyacına göre değişmekle birlikte, kullandığım teknikte operasyon süresini uzatmadan, orta yüz bölgesinde lifting etkisi yaratmakta ve orta yüzde gençleşme sağlamaktayım.
İlerleyen yaş ile birlikte üst göz kapağını kaldıran kasın fonksiyonlarında zayıflama olabilmektedir. Bu durum görme ile ilgili sıkıntılar yaratmakta ve çok yorgun bir ifadeye sebep olmaktadır. Üst göz kapağı estetiği sırasında, “ptozis cerrahisi” ile bu kasa müdahale etmekteyiz ve göz kapağınızı normal şekilde açabilmenizi sağlamaktayız.