Doğumsal Anomaliler –

 

Plastik Cerrahi, yeniden onarım veya restorasyon olarak açıklayabileceğimiz “Rekonstrüktif Cerrahi” nosyonu ve uygulamaları sayesinde, fonksiyonu bozulmuş veya fonksiyonunu tam olarak gerçekleştiremeyen her türlü uzuv ve organın daha fonksiyonel hale gelmesi için çalışır. Bu sebepledir ki baş boyundan genital bölgeye kadar pek çok doğumsal anomalinin onarımı ve tedavisi Plastik Cerrahlar tarafından başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Bu anomaliler içersinde bizim sık karşılaştığımız, neredeyse Plastik Cerrahi Bilim Dalı ile özdeşleşmiş olan ve halk arasında olarak bilinen nın yeri ve öneminin ayrıca vurgulanması gerekir.

Bir anomalinin onarımında sadece fonksiyon değil aynı zamanda estetik olarak iyi ve normale yakın görünümün sağlanması gerektiği açıktır. Bu anomalilere sahip olan çocukların sadece eksik olan fonksiyon sebebiyle değil aynı zamanda bozuk veya normalden farklı olan görünüm nedeniyle yaşadıkları psikolojik travmaların önüne geçilebilmesi için bu operasyonlar sırasında estetik kaygınında dikkate alınması son derece önemlidir. Yine doğumsal anomaliler ile ilgili çok önemli bir diğer konu, operasyonun zamanlamasıdır. Anomaliye göre değişmekle birlikte genel olarak bu türden operasyonların erken çocukluk döneminde ve okul çağından önce tamamlanmış olması psikolojik travmayı ve kaygıları en aza indirecektir. Her anomalinin optimum tedavi yaşının farklı olduğunu burada verilen yüzeysel bilgiler dışında mevcut anomali ile ilgili daha detaylı bilgileri hekiminizden almanız gerektiğini tekrar hatırlatıyorum.
Aşağıda Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahinin sıklıkla uğraştığı doğumsal anomaliler listelenmiştir.

-

-yüz yarıkları

kepçesi anomalileri

-çene bozuklukları, eğrilikleri

-

eksikliği

-el anomalileri : yapışık parmak ( sindaktili ), parmak eksikliği, fazla parmak ( polidaktili )

-ayakta yapışık ve fazla parmak

– dev kıllı nevüsler (dev kıllı benler)

tümörleri : hemanjiom, venöz malformasyon, lenfanjiom

-peygamber sünneti “Hipospadyas”

yokluğu ve anomalileri

– lenfödem