cene-estetigi

Güzelliğinizi Fark Ettiren Dokunuş: Çene

Çene bölgesinin formu ve uzunluğu yüzün estetik görünümü açısından oldukça önemlidir.

Günümüzün güzellik anlayışına uygun olan çene biçimi, profilden bakıldığında alın- burun – ve çene hattında aşırı önde ya da geride olmayan ve cepheden yani frontal bakışta da aşırı uzun, aşırı yuvarlak veya aşırı kısa olmayan bir görünüme sahiptir.

Yüzün diğer kısımları ile orantılı bir çene ve alt yüz görünümü elde edilmesi, bütünsel bir estetik yaklaşım için kaçınılmazdır. Yapılacak ölçümler ile elde edilecek veriler değerlendirildikten sonra varsa bir uyumsuzluk ve bunun nedeni ortaya konacak ve çözüm önerileri size sunulacaktır.

Bazen bu uyumsuzlukları düzeltmek için, ortognatik cerrahi dediğimiz alt çene ve üst çenenin kapanma durumlarını düzelten girişimler gerekirse de, herhangi bir kapanma problemi tespit edilemeyen durumlarda, sadece çene ucuna, çene köşesine veya tüm çene konturuna yapılacak girişimler yeterli olmaktadır.

Çene başka ameliyatlar ile birlikte yapılır mı?

Çene estetiği, başka ameliyatlar ile birlikte yapılabilir, hatta yapılması gerekir.

Bir örnek verecek olursak, yüz kısımları arasında uyumsuzluk bulunan bir kimsede sadece estetik ameliyatı yaparak, estetik açıdan uyumlu ve güzel bir yüz görünümü elde etmek mümkün değildir, hâlbu ki bu durumda burun ile birlikte yapılacak bir çene estetiği sonucu olumlu yönde fazlasıyla değiştirecektir.

Yada yüze ovalliğini yeniden kazandırmak için yapılan bir yağ enjeksiyonunda çene ile çok daha güzel bir sonuç sağlanacaktır.

Çene ile neler yapılabilir?

Çene ucuna yapılacak estetik girişimler ile alt yüz ve çene ucunun uzatılması, kısaltılması, asimetrilerin giderilmesi, çene oluğunun derinleştirilmesi veya sığlaştırılması mümkündür.

Bunun dışında çene ile çene köşesinin törpülenmesi, yağ enjeksiyonları ve implantlar ile çene hatlarının belirginleştirilmesi mümkündür.

Çene estetiği nasıl yapılır?

Genel anestezi altında ve genellikle ağız içinden yapılan kesiler ile çene ucuna ulaşılır, dolayısıyla görünür bölgelerde herhangi bir iz bırakılmaz.

Çene estetiği için çene ucunun uzatılması veya belirginleştirilmesi için özel implantlar kullanılabileceği gibi, hiçbir implant kullanmaksızın kemiğe yönelik girişimler ile çene ucunun ilerletilmesi, geriye alınması, kısaltılması veya uzatılması mümkündür.

Bazı durumlarda çene altından yapılacak gizli bir kesi ile de çene estetiği gerçekleştirilebilir. Hangi yöntemin kullanılacağına doktorunuz sizinle birlikte karar verecektir.

Çene estetiği toparlanma süreci nasıldır?

Genyoplasti (çene ucu estetiği) operasyonu, hastalar tarafından oldukça iyi tolere edilmektedir, genelde hastalar tarafından herhangi bir sıkıntı dile getirilmez.

Yüz bölgesinde yapılan tüm işlemlerde olduğu gibi, şişme ve morarma görülebilir, ancak gerekli önerilere uyulması ile şişlikler 5-7 günlük bir sürede gerilemektedir.

 Çene estetiği sonuçları kalıcı mıdır?

İmplant yada kemil dokuya yapılan ilerletme, törpüleme, geriletme işlemlerinin sonuçları kalıcıdır. Bunun dışında materyalleri ile yapılan çene ucu yada kontur estetikleri dolgu maddesinin erimesiyle geri dönüşlüdür.

Yağ enjeksiyonuyla çene estetiği yapılabilir mi?

İmplant yada kemik dokuya yönelik girişim istemeyen hastalarda yağ enjeksiyonuyla çene ucunun büyütülmesi, uzatılması ve çene hatlarının belirginleştirilmesi mümkündür. Ancak bu yağ dokusunun kalıcılığı %40 ile %70 arasında değişmektedir.